Ревю: "Легендата" от Мари Лу

Издателство: Хермес
Поредица: Легендата
Година на издаване: 2014
Страници: 288
Оценка в Goodreads: 5/5

Постапокалиптична Америка е разделена на две части: републиката и колониите, които воюват помежду си. Петнадесетгодишният Дей е най-издирваният престъпник в републиката и за главата му е обявена награда. Момчето, родено и израснало в бедния Езерен сектор, е обвинено във възпрепятстване на военната кампания срещу колониите. Никой не знае как точно изглежда Дей и на какво е способен. Смелостта му да се опълчи срещу управниците го превръща в герой за бедните и онеправданите. Превръща го в легенда.
Петнадесетгодишната Джун произхожда от добро семейство и от малка е подготвяна за един от най-високите военни постове в републиката. Родителите й загиват при автомобилна катастрофа и тя остава сама с брат си Метиъс. Джун е истински феномен: единствената, постигнала максимален резултат на изпитанието, от което зависи бъдещето на всеки гражданин на републиката.
Джун и Дей нямат нищо общо помежду си, но пътищата им неочаквано се пресичат. Капитан Метиъс е хладнокръвно убит, докато преследва опасен престъпник. Всички улики сочат към Дей.
Той е готов на всичко, за да набави лекарства за семейството си. Да го спаси от плъзналата из бедните райони смъртоносна зараза. Джун е готова на всичко, за да отмъсти за смъртта на брат си. И двамата дори и не подозират, че ще разкрият зловещи тайни, които ще застрашат живота им.
От много време имах нужда от книга като "Легендата". Исках книга, която да обикна още от първите страници и съм изключително щастлива, че реших да прочета романа на Мари Лу, защото беше точно това, което очаквах, дори надхвърли очакванията ми. Не знам защо отлагах прочитането на трилогията толкова дълго. Останах приятно очарована от книгата и нямам търпение да прочета и останалите две книги.

Още когато видях, че книгите на издателство "Хермес" ще бъдат намалени с 40% на черния петък, си казах, че задължително трябва да си взема трилогията. Взех си и трите книги на хубава цена и нямах търпение да започна да чета.

Не започнах "Легендата" с много високи очаквания. Страхувах се да не е поредната прехвалена книга и не исках да остана разочарована, но още с отварянето на романа разбрах, че книгата ще ми хареса. Още първите изречения увличат и бързо се пренесох в един друг свят. Всеки път когато ми се наложеше да оставя книгата и да спра да чета ми беше много трудно да го направя, защото бях погълната от историята и просто исках да продължа да чета.

Мари Лу пише по невероятен начин и останах впечатлена от стила ѝ. Книгата се чете изключително леко и бързо и не усещах кога прелиствам страниците и преди да разбера вече съм прочела над 30 страници без да забележа кога е минало времето. Беше лесно да стана част от света, който Мари Лу е изградила и след последната страница на книгата веднага ми се прииска да започна да чета втората и определено ще започна "Феноменът" след малко.

Влюбих се в Дей и качествата, които притежава. Той е изключително интересен персонаж и се възхищавах на смелостта му и на решимостта да се бори и да помогне на семейството си. Дей е преминал през много изпитания, но вместо да го пречупят, той е станал по-силен и решителен. Харесаха ми главите, които бяха написани от негово име. Няма как да не спомена, че харесах и Джун. Главите написани от нейно име, бяха изключително интересни, защото тя анализира всичко и забелязва дори и най-малките детайли. Героите бяха добре изградени и не ми отне много време да ги харесам, въпреки някои моменти.

Имаше места на които ми се искаше да започна да крещя на книгата и героите. Понякога ми трябваха няколко секунди преди да продължа да чета и да събера мислите си. Но книгата определено нямаше да е толкова добра без тези моменти.

Определено препоръчвам "Легендата" на Мари Лу и се надявам и вие да я обикнете толкова много, колкото мен.

0 коментара:

Публикуване на коментар


up